Boşanma karar yazısı nereden alınır?
Bu amaçla boşanma davasında taraf olan eşlerden her biri gerekçeli kararın tebliğ edilmesini talep edebilir ve mahkemeye posta yoluyla bildirebilir. Ayrıca taraflar bizzat nüfus müdürlüğüne giderek kararı bizzat alabilirler.
E-devletten boşanma kararı nasıl alınır?
Bunun için e-devlet ana menüsündeki “Belge Talepleri” bölümüne gidin ve ilgili belgeleri elektronik olarak talep edin. Boşanma başvuru süreci sırasında belgelerin dijital kopyaları sisteme yüklenebilir veya gerekirse ilgili mahkemeye fiziksel kopyalar sunulabilir.
Boşanma sonrası gerekçeli karar ne zaman çıkar?
Çünkü kararın kesinleşmesi ve hukuki işlemlerin ilerlemesi gerekmektedir. Tebligat usulü: Mahkeme boşanma kararından itibaren en geç 15 gün içerisinde gerekçeli kararını hazırlayıp tebliğ eder.
Boşandıktan sonra temiz kağıdı ne zaman gelir?
Karar açıklandıktan sonra 2 haftalık bir itiraz süresi vardır. Bu süre, itiraz hakkından feragat etmek için mahkemeye başvuruda bulunularak da kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve boşanma kararı genellikle 4-5 gün içinde tescil edilir.
Boşanma karar yazısı nedir?
Gerekçeli karar, hakimin davanın tüm ayrıntılarını yazması ve mahkeme duruşması bittikten sonra kararını vermesidir. Gerekçeli karar, hakimin kararının gerekçelerini içerir.
E-devlette boşanma davası karara çıkmış ne demek?
Bu nedenle, boşanma davalarında dosya durumunu “kararlaştırıldı” olarak görüyorsanız, muhtemelen dosyanızda gerekçeli bir karar hazırlanmış demektir. Gerekçeli bir karar hazırlanmış olsa bile, gerekçeli karar hakkında bilgilendirilmeyi talep etmeli ve herhangi bir itirazınız varsa, itirazlarınızı yasal süre sınırı içinde yapmalısınız.
Uyaptan boşanma kararı nasıl alınır?
Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekranda “Dava Açma Prosedürü”, “Hukuk Davası Açma” ve “Dava Açma” sekmelerine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra karşınıza gelen ekranda boşanma davasının açılacağı ili, adliyeyi ve ardından “Aile Mahkemesi”ni seçmeniz gerekmektedir.
Boşandıktan sonra e-devlete ne zaman düşer?
Bu bilgiler ortalama olarak boşanma kararı kesinleştikten sonra bir hafta içinde e-devlete iletilmektedir. Boşanma kararının e-devlete iletilmesiyle birlikte boşanan eşlerin nüfus verileri de güncellenmektedir. Boşanmış bir kadın soyadını evlenmeden önceki soyadına geri çevirmektedir.
Boşanma belgesi nereden çıkarılır?
Boşanma için ilgili aile mahkemelerine yazılı boşanma dilekçesi ile başvurulur. Başvurulabilecek yetkili mahkemelerden biri de eşlerden birinin (karı veya koca) ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemedir.
Kesinleşmiş boşanma kararı nereden alınır?
Karar kesinleştikten sonra mahkeme kesin bir not yayınlayacaktır. Kesin not, boşanma kararının kesinleştiğini gösterir. Taraflar, kararı veren aile mahkemesinin siciline başvurarak kesin notu talep edebilirler.
Boşandım ama hala evli görünüyorum ne yapmalıyım?
Boşandım ama neden hala nüfus dairesinde evli olarak görünüyorum? Kararın açıklanmasından itibaren 2 hafta içinde itiraz edilmezse karar kesindir. Kararın bildirilmesi için makul bir süre içinde mahkemeye başvuruda bulunmak gerekir.
Boşanma tebligatı kaç günde gelir?
Sunulan bu dilekçe diğer tarafa iletilir. Bu noktada, karşı tarafın yanıt vermesi için 14 günlük bir süresi vardır. Daha sonra ikinci yanıt dilekçeleri sunulur ve bu dilekçeler için aynı süre sınırları geçerlidir. Başvuruların taraflara tebliği için 30 günlük bir süre tanınır.
Boşanma sonrası karar kağıdı alınmazsa ne olur?
Bunun nedeni, kanun koyucunun “ilgili kişiye bildirilmeyen bir hukuki işlemin ilgili kişi için hiçbir etkisi veya sonucu yoktur” şeklinde genel bir kural koymuş olmasıdır. Başka bir deyişle, aleyhinize bir dava açılmışsa ve dilekçe size bildirilmemişse, bu davanın sizin yokluğunuzda devam etmesi veya karara bağlanması mümkün değildir.
Boşanınca soyadı otomatik değişir mi?
Boşanmadan sonra soyadı nasıl değiştirilir sorusunun cevabı şu şekildedir: Boşanma kararı kesinleştikten sonra mahkeme kararı nüfus müdürlüğüne gönderilir ve kadın boşanmadan önce sahip olduğu soyadını alır. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşir ve kadının ayrı bir başvuru yapmasına gerek yoktur.
Boşanınca e-devlette ne yazar?
Boşanma tescil edildiğinde e-devlete giriş yaptığınızda profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu durumda başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Mahkemede hakim yüzünüze boşandığınızı söylerse boşandığınızı düşünmeyin demiştik.
Boşanma kararını nereden görebilirim?
E-devlet üzerinden: Türkiye’de e-devlet sistemi üzerinden UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) bilgi sistemine erişerek boşanma davasının güncel durumunu öğrenebilirsiniz. Bu sistemde davanın güncel durumu, mahkeme kararı ve kararın kesinleşip kesinleşmediği gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Boşanma kararını nasıl alabilirim?
Her iki eş de boşanmak istiyorsa ve hakim uygun görürse, tutanakları onaylar ve tek duruşmada boşanmaya karar verir. Boşanma kararı gerekçeli olarak yazılır. Bunun için 30 günlük bir süre vardır. Gerekçeli karar yazılı hale getirildikten sonra, taraflardan biri yazılı bildirim talebinde bulunmalıdır.
Boşanmış olduğuna dair belge nereden alınır?
Boşanma kararının e-devlet üzerinden alındığını öğrenmek için vatandaşların e-devlet üzerinden “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” hizmetlerine giriş yapması gerekmektedir. Bu hizmetler arasında “Medeni Durum” sekmesi yer almaktadır. Bu sekmede nüfus kaydının değiştiğini gösteren belgeleri görüntülemek mümkündür.
E-devletten velayet belgesi alınır mı?
“Kişiler, e-devlet üzerinden kendi nüfus kayıt örneklerini, altsoyunun veya üstlerinin nüfus kayıt belgelerini, kendisinin ve bakımı altındaki küçük çocuklarının ikametgah belgelerini sorgulayabilir ve sonuçları güvenli kimlik doğrulama araçları kullanarak fiziki olarak veya elektronik ortamda kuruma iletebilir.”