İçeriğe geç

Göbek Marul Fidesi Nasıl Yetiştirilir

Göbekli marul ne zaman ekilir?

Ekim Akdeniz kıyılarında Ağustos’tan Aralık’a kadar, ekim ise Eylül’den Ocak’a kadar yapılır. Hasat Ekim ayında başlar ve çok soğuk kış ayları hariç, düzenli olarak Haziran sonuna kadar sürer. Plato koşullarında tohumlar Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ekilir ve hasat Temmuz-Eylül aylarında yapılır.

Evde göbek marul nasıl yetiştirilir?

Marul tohumlarını ekmek için önce toprağın havalandırılması ve gübrelenmesi gerekir. Daha sonra ekim yapılacak alan, ekimden önce toprağın nemlenmesi için nemlendirilmelidir. Ekim işlemi sırasında tohumlar toprağa dökülür. Tohumun üstüne biraz toprak konur ve su eklenir. Marul hem yatay hem de uzunlamasına büyür.

Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?

Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.

Marulun büyümesi için ne yapmalı?

Toprak tercihi: Marul, iyi drene edilmiş, hafif, humus bakımından zengin ve verimli topraklarda en iyi şekilde büyür. pH değeri 6 ile 7 arasında olan topraklar marul için idealdir. İklim koşulları: Marul serin iklimleri tercih eder. 15-20°C’lik bir sıcaklık aralığı optimum büyüme için uygundur.

Marul kaç günde bir sulanır?

Marul genellikle birkaç günde bir sulanır. Toprak her zaman nemli tutulmalıdır, ancak su birikintilerinden kaçınılmalıdır.

Marul fidesi kaç günde çıkar?

Fide ile yetiştiricilikte; fideler mevsime bağlı olarak seralarda, alçak veya yüksek tünellerde ve sıcak veya soğuk substratlarda yetiştirilir. Mevsim sıcaklığına bağlı olarak 6-8 hafta içinde ekim boyutlarına ulaşırlar.

Göbek marul tohumu kaç günde çimlenir?

İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı 40 °F ile 80 °F arasında olmalı ve en uygun hava sıcaklığı 75 °F olmalıdır. Ekimden 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzeyinde belirir. Bitkiler 3-4 yaprağa sahip olduğunda yastıklarda seyreltme yapılır.

Marul güneşi sever mi?

Işık ve konum: Yaz aylarında doğrudan güneş ışığı saksıdaki marul bitkileri için zararlıdır, bu nedenle kısmen gölgeli yerler seçin. Sonbahar, kış ve ilkbaharda saksılarınızı güneş ışığına maruz kalan ancak doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutabilirsiniz.

Marul solmaması için ne yapmalı?

Marulu sirkeli suda beklettikten sonra yıkayın, kağıt havluyla kurulayın ve bir fermuarlı poşete koyun. Ve fermuarlı poşeti havasını alarak kapatın. Buzdolabının sebze bölmesine koyun. Kağıt havlu marulun sert kalmasına yardımcı olacaktır.

Marul kaç santim arayla dikilir?

2 cm derinlikte ve 4-6 cm aralıklarla sıralara dikim yapılır. Fideler 2-3 yapraklı olduğunda seyreltme yapılır. Dikim sırasında köklerin zarar görmesini en aza indirmek için 25 x 30 cm aralıklarla toprağa ekilir. Son yıllarda fide yetiştirmek için saksılar da kullanılmaya başlanmıştır.

Topraksız marul kaç günde yetişir?

Marul, hızlı büyüyen ve oldukça talep gören bir sebzedir. Topraksız yetiştirme sistemlerinde yetiştirildiğinde, yetiştiricilere kısa sürede yüksek verim sağlar. Marulun hidroponik sistemlerde büyüme süresi geleneksel yöntemlerden daha kısadır; genellikle 30-40 gün içinde hasat edilebilir.

Marul tohumu suda bekletilir mi?

Marul tohumlarını fırına koymadan önce bir gün boyunca suda veya nemli bir bezde bekletmek marul tohumlarının çimlenme oranını artıracaktır. Toprak sıcaklığı 10 ila 20 derece arasında olmalıdır.

Marul hangi gübreyi sever?

Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızın organik madde değeri yeterliyse solucan gübresi veya kompostla sorunsuz bir şekilde üretebilirsiniz.

Göbek marul nasıl ekilir?

-Tohumlar toprağa çok derin gömülmemeli, yaklaşık 1 cm daha derine ekilmelidir. -Tohumların çimlenme süresi 6-12 gündür. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gerekmektedir. -Olgunlaşma süresi 65-90 gündür.

Marulun yaprakları neden sararır?

Marul yetiştirilen topraktaki gübrenin pH’ı 6,5 ile 7,5 arasında olabilir. pH düşükse kaliteli bir ürün beklemek hata olur. Çünkü pH düştüğünde marulda magnezyum eksikliği oluşur. Bu eksiklik marulda sarı yapraklara yol açar.

Marul kaç cm aralıkla dikilir?

Marul bitkisi bol güneşi sever ve azot ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir. Marul bitkileri arasında en yaygın mesafe 20–30 cm, sıralar arasında ise 50–60 cm’dir. 1 hektarlık (10.000 metrekare) bir alanda yaklaşık 50.

Göbek marul hangi mevsimde yetişir?

Vitaminlerin yanı sıra kalsiyum ve magnezyum gibi değerli mineraller de içeren marul, çok önemli bir kış sebzesidir. Marul bir kış sebzesidir. İlk hasat sonbahar mevsiminde kasım ayında başlar ve marul hasadı kış mevsiminde şubat ayının sonuna doğru sona erer.

Topraksız tarımda marul kaç günde yetişir?

Marul, hızlı büyüyen ve oldukça talep gören bir sebzedir. Topraksız yetiştirme sistemlerinde yetiştirildiğinde, yetiştiricilere kısa sürede yüksek verim sağlar. Marulun hidroponik sistemlerde büyüme süresi geleneksel yöntemlerden daha kısadır; genellikle 30-40 gün içinde hasat edilebilir.

Marul kaç ayda hasat edilir?

Marul 2-3 ayda hasat edilir. Hem açık alanda hem de örtü altında yetiştirilebilir. Ayrıca uygun çeşitlerle yılda 12 ay üst üste üretim yapmak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Olgun Escort