Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Namusu mücessem ne demek?
Haysiyet: Çok şerefli bir insandı: Mahalle halkının hepsinin sevdiği, övündüğü, namuslu bir kadındı (Refik H. Karay).
Osmanlıca aşkım ne demek?
Bunun yerine ona “Saadet-i Seniyyem” derler. Anlamı “Çok önemli, kıymetli, yüce” demektir.
Osmanlıca ruh eşim ne demek?
ruh-i mucessem – Vikisözlük.
Mülahazara ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmek, yansıma olarak adlandırılır. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve aralıklı. Ayrı, aralarında hiçbir bağlantı yok. Herkesten ayrılmış ve bir kişiye bağlı.
Aklı mücessem ne demek?
Bu, dini konularda akılcı düşünceyi reddeden ve metinlerin açık anlamını korurken benzerlik ve antropomorfizme kadar giden kavramları benimseyenlere verilen addır. Öncelikle aşırı ideolojiye sahip Şii gruplar için kullanılan ve İslam toplumu tarafından onaylanmadığını belirten bir terimdir.
Mücessem isminin anlamı nedir?
Burada en önemli ölçüt Mücessem isminin anlamıdır. Türk Dil Kurumu’na göre Mücessem isminin anlamı şu şekildedir: Bir nesne biçiminde olmak, cisimleşmiş, somut.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Osmanlıda sevgiliye ne denir?
erkek veya kadın sevgili, sevgili, sevilen, sevilen, sevilen.
Uşşaka ne demek?
(ﺣﺴﺮﺗﻜﺶ) sıf. ve I. (Ar. ḥasret ve Farsça keş “ceken” ile ḥasret-keş) Özleyen, özler (kişi): Cibrîl de kaderi özler / Hizmet eden köle olur (Esrar Dede). Yoksa bu selvi ağaçlarının altındaki güneşte bir özlem mi vardı? (Hüseyin R.
Eski Türkçede aşık ne demek?
Türk-Moğol dilinde, ilaç, ağız, dişilik ve işaret anlamına gelen (Am/Em/Im) kökünden türeyen Amramak/Emremek/Imremek fiili, aşık olmak anlamına gelir ve Emre sözcüğü sevgili anlamına gelir. Amrağ/Amra/Emre dönüşümüne uğramıştır.
Eski Osmanlıca aşk ne demek?
Osmanlı Türkçesi’ndeki عشق kelimesinden gelir, bu kelime de Arapça عَشْق (ʿaşḳ) kelimesinden türemiştir.
Eski dilde güzel ne demek?
Orta Türkçe “gözel” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe kök kelime “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Göksel Madde’ye bakınız. “Gökçek/göğcek/göcek”, “göğüş” ve “gözel” kelimeleri Türk lehçelerinde “güzel” terimi için kullanılır.
Ruh-i revanım ne demek?
Ruh-u kelimesinin sözlük anlamı; ruhun tecelli etmesi, ruhun rahatlaması, ruhun akışı olarak tanımlansa da “ruh-u” kelimesi “akan/yürüyen ruhum” anlamına gelmektedir.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapçadaki blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا, “zorluklarla karşılaşan, imtihan edilen” kelimesinden türemiştir.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Arapçadan dilimize giren “mülazım” kelimesi “mülazemet” kelimesinden türemiştir. Mülazemet, bir yerde kalmak, sürekliliği sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(Ar. tekāѕuf “konsantre olmak” mutekāѕif kelimesinden) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmıştı: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini gölgeler olarak görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Müşahhas ne demek Osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.