Öbür dünyada ne oluyor?
İslami bir terim olarak “ölümden sonraki hayat”, “ölümden sonraki hayat” anlamında kullanılır. Buna göre, dünya canlıların yaşadığı ilk alemdir ve ahiret son alemdir. Eğer bunu inkar ederse, derin bir yanılgıya düşmüş olur.
Öldükten sonra sırasıyla neler olacak?
Ahiret; kabir hayatı (berzah), kıyamet günü, ba’s (yeniden dirilme), diriliş ve hesap, defterlerin dağıtılması, muhasebe, bilanço, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi dönemleri içine alır. İnsan ölünce ruh bedeninden ayrılır, ancak kabir hayatıyla ruh tekrar bedene kavuşur.
Öbür dünyada yaşımız kaç olacak?
Bu konudaki hadise göre, cennet ehli otuz üç yaşında cennete gireceklerdir. İbn Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şunları söylemiştir: “Bu yaşta (otuz üç yıl) şüphesiz çok hikmet görülür. Çünkü bu yaş, kişinin yolun lezzetlerini en iyi tadabileceği yaştır.”
Ahirette ilk ne olacak?
Diriliş, ardından 50.000 yıllık bekleyiş, havuza varış, hesap, hesap, kafirlerin cehenneme girmesi, müminlerin ve münafıkların Sırat’tan geçmesi, kul-kul arasındaki hesaplaşma, sonra cennet.
13 yaşında ölen cennete gider mi?
“Sözleri itibar gören âlimler, Müslüman çocuklarından küçük yaşta ölenin Cennetlik olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Çünkü o çocuk dinen sorumlu değildir.” (Nevevî; “Sahih-i Müslim Tefsiri”; Cilt: 16, s. 207).
Ahirette 1 gün dünyada ne kadar?
Ve Rabbinin katındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir. Sizden azabın çabuk gelmesini istiyorlar. Allah asla vaadinden dönmez. Rabbinin katındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.
Ölünce ruh nereye gider?
İslam’da, Kıstak hayatı, bir kişinin ruhunun Azrail, ölüm meleği tarafından bedeninden ayrılmasıyla başlar. Bundan sonra, Münker ve Nekir melekleri kişiye (ruhuna) soru sorar. Daha sonra ruh, Kıyamet Günü’ne kadar bu Kıstak dünyasında kalır.
Kabir hayatında yeme içme var mı?
Ölen kişinin mezarındaki hayatı, dünyadaki hayatına benzemez. Bilakis, bu hayat özel bir kıstak hayatıdır. Dünyada yemek, içmek ve benzeri şeyleri gerektiren bir hayat değildir. Bilakis, ölen kişinin bu hayatı, soru ve cevapları düşünebileceği özel bir hayattır.
Ölüler ne zaman hesap verir?
Hadislere göre, kabirdeki ilk gece, ölen kişinin çeşitli aşamalardan geçtiği çok önemli bir gecedir. Önce, Ruman adlı bir melek mezara gelir ve amel defterini yapar, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek mezara gelir ve ölen kişiye inançları ve amelleri hakkında sorular sorarlar.
Ahirette cinsellik var mı?
Bu sorunun cevabı açıkça “hayır”dır. Yani Kuran’da ahiretteki cinsel yaşam hakkında hiçbir ayrıntı yoktur, var olup olmadığına dair de net bir ifade yoktur.
Ahirette insanlar birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennette iseler cennette de birlikte olacaklar, cehennemde iseler cehennemde de birlikte olacaklar.
Cennette insanların boyu ne kadar olacak?
“Cennete girecek olan herkes, altmış zira uzunluğunda olan Adem suretinde girecektir…” şeklinde ayrıntılı olarak ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, 2001, XIII, s. 504; Müslim, 1992, Cenne, 28; Bağavi, 1983, XII, s. 254).
Ölen kişi Kıyamet gününe kadar ne yapar?
Bir ölü ister mezara gömülsün, ister yırtıcı hayvanlar tarafından parçalansın, ister ateşte yakılıp külleri dağıtılsın, ister nehirlere atılsın, ister denizde kaybolsun, onun için hayat mezarda başlar. Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan mümin ve Müslümanlar için mezarda azap vardır.
Allah cennette kendini gösterecek mi?
Şöyle cevap verdi: Cenâb-ı Hak, gazabıyla kendisine bakmalarını engellediği için, razı olduğu dostlarına kendisini gösterecektir. Hadiste kullanılan benzetme/benzetme tabiri, görmek ile bir başkasını görmek arasındaki bir benzetmedir.
Ahirette insanlar ne giyecek?
Ahiret Yurdunda Giyilecek Elbiseler Ahirette suni elbiselerin olmayacağı açıktır. İnsan, suni elbise olmaksızın çıplak ve çıplak olarak diriltilecektir.
Ölüler öbür dünyada ne yapar?
Bu iki kaynakta, aradaki dünyadaki insanlar, ölen kişiden geride kalan yakınları hakkında bilgi alır, onlarla konuşur ve görüşürler. Onların iyi işlerine sevinirler ve kötü işlerinin haberine büyük bir üzüntü duyarlar. Aynı amelleri yapan insanlar bir araya gelirler.
Öbür dünyada insanlar birbirini tanıyacak mı?
Evet, insanlar birbirlerini tanıyacaklar; cennetteyseler cennette beraber olacaklar, cehennemdeyseler cehennemde beraber olacaklar. Kaş aldırıp saç ektirmek günah mıdır? Saç ektirmenin veya kaş aldırmanın bir sakıncası yoktur. Burun estetiğinde ise burunda çok çirkinlik varsa düzeltilmesinde bir sakınca yoktur.
Cennette neler olacak?
Cennette kişiye özel villalar, saraylar, bal ve şerbet şelaleleri, çeşit çeşit ürünler veren ağaçlar, hayal edilemeyecek güzellikteki yaylalar, gölgelikler, cennete gitmeyi hak edenlerin tüm isteklerini yerine getiren huriler ve gilmanlar bulunmaktadır.
Herkes öldükten sonra ne olacak?
Ahiret, dünyanın sonuyla başlar. Dünya ve cennetin şekli değişir ve yargı dünyası yaratılır. Herkesin hesap vereceği ve cennete ve cehenneme gideceği Kıyamet Günü’nde, ölümden sonraki sonsuz yaşam başlar. Cehennemde olanların bir kısmı günahlarının cezasını çeker ve cennete gider.