Badem ağacı dondan etkilenir mi?
Kuru ve sıcak yazları ve ılık ve yağışlı kışları olan Akdeniz iklimi badem için idealdir. Ancak odunsu kısmı kış soğuğuna dayanıklı olduğundan aşırı kış soğuğu olan yerlerde de yetişebilir. Badem ağacının odunu -20 °C – 30 °C kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Ağaçlara don vurmaması için ne yapmalı?
Don hasarını en aza indirmek için; Toprak nemli olmalı, yabani otları ayıklanmalı, düzeltilmeli ve sıkıştırılmalıdır. Don eğilimi olan dönemlerden önce, ekinler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabani otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.
Badem kaç dereceye kadar dayanır?
Yetiştirildiği bölgeye göre değişiklik gösteren badem ağacı kışın +7 dereceye, kışın ise maksimum -30 dereceye kadar dayanıklıdır ve soğuklama ihtiyacı çeşidine göre değişmektedir. Soğuklama süresi 300-500 saat olmalıdır.
Badem soğuğa dayanıklı mı?
Akdeniz iklimi idealdir, sıcak ve kuru yazlar ve ılık ve yağışlı kışlar. Ancak odunsu kısmı kış donlarına daha dayanıklı olduğundan, yüksek kış soğuğu olan yerlerde de yetişir. Nemli havayı ve soğuk rüzgarı sevmez.
Badem kaç rakımda olur?
Badem ağacı 400 ila 1600 metre rakımda yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı topraklara dikim için uygundur. Güneye bakan, hafif eğimli ve su tutmayan topraklar badem yetiştiriciliği için ideal alanlardır. Bademler ağır topraklarda yetişmekte zorluk çekerler.
Badem ağacı çok su ister mi?
Badem ağacının başarılı bir şekilde gelişmesi için ilkbahar, yaz ve sonbahar başlarında sulanması gerekir. Kışın 10-15 günde bir, yazın ise haftada 1-2 günde bir sulama yapılmalıdır. Yıllık yağışın 600 mm’yi geçtiği yerlerde sulamaya gerek yoktur. Aşırı sulama kök çürümesine yol açar.